Οφθαλμολογική μονάδα ημερήσιας νοσηλείας
Καλέστε μας στο: 24310 77999

Αγγειακές αποφράξεις αμφιβληστροειδούς

Τι είναι;

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού και περιέχει τους φωτοϋποδοχείς, τον ειδικό μηχανισμό δηλαδή με τον οποίο το φωτεινό ερέθισμα μετατρέπεται σε πληροφορία που μεταφέρεται στη συνέχει μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. Ο αμφιβληστροειδής τρέφεται από το αίμα των αγγείων του. Όταν υπάρχει απόφραξη σε κάποιο αγγείο, αρτηρία ή φλέβα, διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος με συνέπεια να μην τρέφεται σωστά ο αμφιβληστροειδής και να ισχαιμεί.

Πως εμφανίζεται;

Η απόφραξη αρτηρίας ή φλέβας του αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι κεντρική, να αναφέρεται δηλαδή σε όλο τον αμφιβληστροειδή, ή κλαδική, να περιορίζεται δηλαδή σε ένα κλάδο των αγγείων του. Στην περίπτωση κεντρικής απόφραξης ο ασθενής παραπονείται για έντονη ανώδυνη αιφνίδια πτώση της όρασής του στο μάτι που έχει την απόφραξη, ενώ στην περίπτωση της κλαδικής απόφραξης τα συμπτώματα εξαρτώνται από την εντόπιση και το μέγεθος της βλάβης.

Πως αντιμετωπίζεται;

Η απόφραξη αρτηρίας, ιδιαίτερα όταν έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα από την έναρξή της δε μπορεί να αντιμετωπιστεί ενώ η απόφραξη φλέβας αντιμετωπίζεται για την υποχώρηση του οιδήματος που υπάρχει και την πρόληψη των υποτροπών με laser φωτοπηξία του αμφιβληστροειδούς και ενδοϋαλοειδικές anti-VEGF ενέσεις.