Οφθαλμολογική μονάδα ημερήσιας νοσηλείας
Καλέστε μας στο: 24310 77999

Αμβλυωπία – Τεμπέλικο μάτι

Τι είναι;

Η αμβλυωπία είναι κάθε κατάσταση μειωμένης οπτικής οξύτητας ενός κατά τα άλλα φυσιολογικού ματιού, που δεν βελτιώνεται με τη χρήση γυαλιών και οφείλεται σε μη φυσιολογική ανάπτυξη της όρασης κατά την παιδική ηλικία. Ένα αμβλυωπικό μάτι αναφέρεται συχνά και ως «τεμπέλικο», ενώ, για να τονιστεί η ανυπαρξία οργανικής βλάβης.

Γιατί συμβαίνει;

Η αμβλυωπία μπορεί αν οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Κυρίως όμως προκαλείται λόγω στραβισμού, μεγάλης διαφοράς στη διάθλαση των δύο ματιών, μεγάλης μυωπία/υπερμετρωπίας ή λόγω κάποιας βλάβης που εμποδίζει το φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή του παιδιού, όπως ο συγγενής καταρράκτης, θολερότητες του κερατοειδούς, μεγάλη πτώση ή όγκοι των βλεφάρων κλπ.

Πως αντιμετωπίζεται;

Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί η αμβλυωπία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να βελτιωθεί ή όραση. Μετά την ηλικία των 7 ετών όμως τα αποτελέσματα οποιασδήποτε θεραπείας είναι συνήθως πτωχά και η όραση παραμένει εφ’ όρου ζωής χαμηλή. Χρησιμοποιούνται διάφορα μέσα, όπως γυαλιά, θεραπεία κάλυψης του υγιούς ματιού, χειρουργεία στραβισμού και άλλα.