Οφθαλμολογική μονάδα ημερήσιας νοσηλείας
Καλέστε μας στο: 24310 77999

Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς

Τι είναι;

Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι μία χρόνια εκφυλιστική νόσος του αμφιβληστροειδούς του ματιού, η οποία προκαλεί απώλεια της κεντρικής όρασης, αφήνοντας ανέπαφη την περιφερειακή ή πλευρική όραση. Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας συνδέεται συνήθως με την ηλικία και πλήττει κατά κανόνα άτομα άνω των 50 ετών. Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι προοδευτική και ανώδυνη. Αν και προκαλεί τύφλωση με τη νομική σημασία του όρου, δεν καταλήγει σε πλήρη ή ολοκληρωτική τύφλωση.

Πως εμφανίζεται;

Ο ασθενής αντιλαμβάνεται κάποια ξαφνική σχετικά αλλοίωση στην κεντρική του όραση. Έτσι παραπονείται ότι δε μπορεί να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου των ατόμων που βλέπει, ότι δε μπορεί να διαβάσει και πολλές φορές ότι αντιλαμβάνεται ευθείες γραμμές ως κυματιστές. Τα συμπτώματα μπορεί να εστιάζονται στο ένα μάτι ή και στα δύο με διαφορετική ένταση.

Ποιες μορφές έχει;

Υπάρχουν δύο μορφές της νόσου: Η ξηρά (dry AMD) και η υγρή (wet AMD), οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους από την ύπαρξη ή όχι νεοαγγείωσης και υποαμφιβληστροειδικού υγρού, υγρού δηλαδή που υπάρχει κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, ο οποίος περιέχει τους φωτοϋποδοχείς. Η ξηρά μορφή εξελίσσεται πιο αργά ενώ η υγρή είναι πιο επιθετική.

Πως αντιμετωπίζεται;

Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στην όραση ή εμφάνιση συμπτωμάτων πρέπει να αναφέρεται στον οφθαλμίατρο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η έγκαιρη διάγνωση της υγρής εκφύλισης ωχράς κηλίδας είναι κρίσιμη για τη σωτηρία της όρασής σας. Όσο πιο νωρίς λάβετε θεραπεία, τόσο πιθανότερο είναι να σώσετε την όρασή σας. Σε περίπτωση υποψίας υγρής εκφύλισης ο οφθαλμίατρος θα σας κάνει κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως φλουοραγγειογραφία και τομογραφία οπτικής συνοχής της ωχράς κηλίδος (OCT) για να αποφασίσει εάν θα χρειαστείτε τη πιο σύγχρονη μορφή θεραπείας, δηλαδή ενέσεις με αντιαγγειογενετικούς παράγοντες (anti-VEGF). Οι ενέσεις αυτές είναι σχετικά ανώδυνες, καλύπτονται από το ταμείο σας και στοχεύουν να σταθεροποιήσουν ή και να βελτιώσουν την όρασή σας.