Οφθαλμολογική μονάδα ημερήσιας νοσηλείας
Καλέστε μας στο: 24310 77999

Πάρεση του προσωπικού νεύρου

Τι είναι;

Η πάρεση του προσωπικού νεύρου είναι η μερική ή ολική παράλυση ενός κρανιακού νεύρου που είναι υπεύθυνο για τις κινήσεις των περισσοτέρων μυών στο πρόσωπο. Μπορεί να είναι ιδιοπαθής (χωρίς συγκεκριμένο αίτιο) ή να οφείλεται σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες καταστάσεις όπως όγκοι, ανευρύσματα κλπ.

Πως επηρεάζει τα μάτια;

Το προσωπικό νεύρο είναι υπεύθυνο για τη σύγκλιση των βλεφάρων, το “κλείσιμο” δηλαδή των ματιών μέσω του σφιγκτήρα μυ των βλεφάρων. Όταν πάσχει το νεύρο λοιπόν, υπάρχει αδυναμία σύγκλισης των βλεφάρων, ιδιαίτερα κατά τις ώρες ύπνου, κατάσταση η οποία ονομάζεται και παραλυτικός λαγόφθαλμος. Στην περίπτωση αυτή ξεραίνεται η επιφάνεια του ματιού και ο ασθενής αρχίζει να βλέπει θολά και να πονάει, ενώ το μάτι κοκκινίζει. Αποτελεί επικίνδυνη κατάσταση για την όραση και πρέπει να αντιμετωπίζεται σωστά.
Πως αντιμετωπίζεται ο λαγόφθαλμος;
Αρχικά είναι σημαντική η σωστή ενυδάτωση του ματιού με τεχνητά δάκρυα και gel καθώς και η περίδεση του ματιού κατά τις ώρες ύπνου ώστε να αυτό παραμένει κλειστό και να μην ξεραίνεται. Πολλές φορές στην ιδιοπαθή πάρεση του προσωπικού νεύρου τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους και ο ασθενής επανέρχεται στο φυσιολογικό. Όταν τα συμπτώματα επιμένουν λόγω μη αναστρέψιμης βλάβης, υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές στα βλέφαρα που μπορούν να εξασφαλίσουν, τη λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση.