Οφθαλμολογική μονάδα ημερήσιας νοσηλείας
Καλέστε μας στο: 24310 77999

Πολλαπλή σκλήρυνση

Τι είναι η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας;

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία νευρολογική πάθηση, στην οποία υπάρχει ανοσολογικού τύπου «επίθεση» του οργανισμού στο περίβλημα μυελίνης των νεύρων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται νευρολογικά συμπτώματα, όπως μουδιάσματα στα άκρα/αδυναμία στα χέρια. Η αιτία της νόσου, αν και δεν είναι σαφώς καθορισμένη, φαίνεται ότι έχει σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, δηλαδή πιθανώς ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα. Η πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζεται σε κάθε ηλικία, ακόμα και στα παιδιά, αλλά είναι σαφώς συχνότερη σε νέους ανθρώπους 20-40 ετών και ειδικά στις γυναίκες.

Πως προσβάλλει τα μάτια;

Η πολλαπλή σκλήρυνση προκαλεί επαναλαμβανόμενα επεισόδια οπτικής νευρίτιδας, συνήθως οπισθοβολβικής, χωρίς δηλαδή να φαίνεται κατά τη βυθοσκόπηση. Η οπτική νευρίτιδα είναι η φλεγμονή του οπτικού νεύρου. Σε μικροσκοπικό επίπεδο υπάρχει απομυελίνωση δηλαδή καταστροφή του περιβλήματος μυελίνης του νεύρου. Το οπτικό νεύρο είναι ένα κρανιακό νεύρο που μεταφέρει το οπτικό ερέθισμα από το μάτι στον εγκέφαλο.
Η φλεγμονή εκδηλώνεται με αιφνίδια θόλωση της όρασης που συνοδεύεται από πόνο στις κινήσεις του οφθαλμικού βολβού (δηλαδή όταν γυρίζει ο ασθενής το βλέμμα του δεξιά ή αριστερά). Η κατάσταση αυτή σε ένα ποσοστό αυτό-περιορίζεται (δηλαδή «περνάει από μόνη της») σε 1-2 μήνες, για ταχύτερη βελτίωση είναι δυνατή η λήψη ενδοφλέβιας κορτιζόνης.