Οφθαλμολογική μονάδα ημερήσιας νοσηλείας
Καλέστε μας στο: 24310 77999

Τραύματα Οφθαλμών

Τα τραύματα των ματιών και των βλεφάρων αποτελούν επείγουσα κατάσταση στην οφθαλμολογία και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.
Τα τραύματα στα μάτια μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με την εντόπιση και τη βαρύτητα.
1. Απλές γρατσουνιές στον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα, οι οποίες γίνονται αντιληπτές ως έντονος πόνος κάθε φορά που ανοιγοκλείνει τα μάτια του ο ασθενής, συχνά συνοδεύονται από κόκκινο μάτι και αντιμετωπίζονται συντηρητικά με αντιβιοτικά κολλύρια και τεχνητά δάκρυα μέχρι να επουλωθούν.
2. Διαμπερή τραύματα των ματιών, κατά τα οποία το μάτι “σκίζεται’ μέχρι μέσα, είναι σοβαρή κατάσταση και απαιτείται να αντιμετωπιστούν επειγόντως για χειρουργική αποκατάσταση και πρόληψη μόλυνσης.
3. Τραύματα από αμβλεία αντικείμενα, (π.χ. από γροθιά) μπορεί να προκαλέσουν έμμεση βλάβη στο μάτι, με αιμορραγία, αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς κλπ και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής ως επείγοντα.
4. Τέλος τα τραύματα στα βλέφαρα πρέπει να αποκαθίστανται σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε περίπτωση που εντοπίζονται στην εσωτερική πλευρά των ματιών, όπου υπάρχουν τα δακρυϊκά σωληνάρια να αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα με την ανακατασκευή των δακρυϊκών σωληναρίων από ειδικό.