Οφθαλμολογική μονάδα ημερήσιας νοσηλείας
Καλέστε μας στο: 24310 77999

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μία επείγουσα κατάσταση κατά την οποία ο αμφιβληστροειδής χιτώνας στο εσωτερικό του ματιού, που περιέχει τους φωτοϋποδοχείς, αποκολλάται από τον υποκείμενο χοριοειδή χιτώνα.

Γιατί συμβαίνει;

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ανάλογα με την αιτία της χωρίζεται στις εξής κατηγορίες:
• Ρηγματογενής: όπου υπάρχει κάποια ρωγμή/οπή στον αμφιβληστροειδή.
• Ελκτική: όπου κάποια ινοαγγειακή μεμβράνη ασκεί έλξη στον αμφιβληστροειδή.
• Εξιδρωματική: όπου ο αμφιβληστροειδής αποκολλάται λόγω κάποιας κατάστασης που παράγει υγρό (εξίδρωμα) κάτω από τον αμφιβληστροειδή.
Η πιο συχνή και επείγουσα κατάσταση είναι η ρηγματογενής που χρήζει συνήθως άμεσης αντιμετώπισης.

Πως εμφανίζεται;

Η ρηγματογενής αποκόλληση αμφιβληστροειδούς γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή ως μία γκρίζα-σκούρη κουρτίνα που ξεκινάει από την περιφέρεια ξαφνικά και επεκτείνεται προς το κέντρο της όρασης. Συχνά προϋπάρχουν μυιοψίες, δηλαδή ο ασθενής «βλέπει μυγάκια» και φωτοψίες, όπου ο ασθενής αντιλαμβάνεται λάμψεις-αστραπές.

Πως αντιμετωπίζεται;

Η ρηγματογενής αποκόλληση αμφιβληστροειδούς πρέπει να αντιμετωπίζεται προτού χαθεί η κεντρική όραση του ασθενούς, που μπορεί να γίνει και μέσα σε ώρες. Η αντιμετώπισή της είναι χειρουργική, συνηθέστερα με υαλοειδεκτομή, δηλαδή αφαίρεση του υαλοειδούς (ζελέ που γεμίζει φυσιολογικά το μάτι), περιχαράκωση της ρωγμής/οπής με laser ή κρυοπηξία και πλήρωση του ματιού με ειδικό αέριο ή σιλικόνη.