Βάλτε τέλος στα προβλήματα όρασης που προκαλεί η μυωπία με τη Laser διαθλαστική χειρουργική, η οποία αποτελεί πλέον την εξειδίκευση της σύγχρονης Οφθαλμολογίας. Εάν σας κούρασε η πολυετής χρήση γυαλιών ή φακών επαφής, ίσως είναι καιρός να ρωτήσετε το οφθαλμίατρό σας για τη διόρθωση μυωπίας με λέιζερ. Η ιατρική ομάδα της ΟΡΑΣΗ διαθέτει προηγμένης τεχνολογίας μεθόδους και τεχνικές για τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων όρασης, όπως η μυωπία.
Η μυωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δε συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν.
Το βασικό σύμπτωμά της είναι η θολή αντίληψη των μακρινών αντικειμένων. Ο μύωπας για να δει καθαρά τα μακρινά αντικείμενα συχνά εκμεταλλεύεται το μηχανισμό του στενοπικού δίσκου μισοκλείνοντας τα μάτια και στενεύοντας τη βλεφαρική του σχισμή. Το μυωπικό μάτι βλέπει τα κοντινά αντικείμενα καθαρά ασκώντας λιγότερη ή καθόλου προσαρμογή (ανάλογα με το βαθμό της μυωπίας του).
Εμφανίζεται τα πρώτα χρόνια της ζωής και γίνεται αντιληπτή τα πρώτα σχολικά χρόνια, όπου οι ανάγκες του παιδιού επεκτείνονται και στη μακρινή όραση. Συνήθως ακολουθεί καλοήθη πορεία και μετά από μία προοδευτική αύξηση σταθεροποιείται με την ενηλικίωση.
1. Αυξημένη διαθλαστική δύναμη του οφθαλμού (διαθλαστική μυωπία).
2. Αυξημένο προσθιοπίσθιο άξονα του οφθαλμού (αξονική μυωπία).
3. Κληρονομικότητα (καθορισμός των βαθμών και εξέλιξη του διαθλαστικού σφάλματος).
4. Διάβασμα και χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή (συμβάλλουν στην επιδείνωση της ανωμαλία).
5. Ορμονικές μεταβολές (π.χ. κατά την εγκυμοσύνη παρατηρείται επιδείνωση της πάθησης).
6. Περιβαντολλογικοί παράγοντες.
7. Συγγενές γλαύκωμα.
8. Σφαιροφακία.
9. Οπτική νευροπάθεια.
Η διάγνωση της μυωπίας γίνεται με οφθαλμολογική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται από τον οφθαλμίατρο.
Η μυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με:
1. Γυαλιά οράσεως.
2. Φακούς επαφής.
3. Διαθλαστική χειρουργική με LASER.
4. Χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση φακικού ενδοφακού (phakic intraocular lens).
5. Αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς, φυσικού φακού του ματιού, τις περισσότερες φορές σε περιπτώσεις πολύ υψηλής μυωπίας (εκφυλιστική μυωπία).
Συγκεκριμένα, η διαθλαστική χειρουργική περιλαμβάνει διάφορες χειρουργικές τεχνικές που έχουν ως σκοπό να εξαλείψουν την ανάγκη χρήσης γυαλιών ή φακών επαφής. Αυτές οι τεχνικές διορθώνουν με τη βοήθεια του Excimer Laser που προκαλεί φωτεκτομή, τα υπάρχοντα διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού και μεταβάλλουν τη διαθλαστική ισχύ του.
Δηλαδή, αναδιαμορφώνουν κατάλληλα την καμπυλότητα του κερατοειδή (το διαφανές πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού) έτσι ώστε να εστιαστεί το φως ακριβώς επάνω στον αμφιβληστροειδή (φωτοευαίσθητος ιστός που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού).
Σε περίπτωση που η αμετρωπία είναι πολύ υψηλή και ο προεγχειρητικός έλεγχος δεν επιτρέπει να εφαρμοστεί το Laser, για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, τοποθετούνται ενδοφθάλμιοι διαθλαστικοί ενδοφακοί ή αντικαθίσταται ο φυσικός φακός του οφθαλμού. Έτσι, ο ασθενής απαλλάσσεται από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής.