Η βλεφαρίτιδα είναι μια πολύ συχνή φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει το χείλος του βλεφάρου. Μπορεί να επηρεάσει τις ρίζες των βλεφαρίδων (αυτό αναφέρεται ως «πρόσθια βλεφαρίτιδα») ή την περιοχή ακριβώς πίσω από αυτές (αυτό αναφέρεται ως «οπίσθια βλεφαρίτιδα»).
Στους περισσότερους ασθενείς, η αιτία είναι άγνωστη. Στην «πρόσθια βλεφαρίτιδα» , η υπερβολική βακτηριακή δραστηριότητα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Η «οπίσθια βλεφαρίτιδα» παρατηρείται πιο συχνά στους ασθενείς με δερματικές παθήσεις όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και η ροδόχρους ακμή (η οποία προκαλεί ερυθρότητα του δέρματος στα μάγουλα και τη μύτη).
Ο ασθενής παραπονιέται για πρησμένα και κόκκινα βλέφαρα ειδικά κατά τις πρωινές ώρες. Ακόμη έχει ερεθισμό στα μάτια του και συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Πολλές φορές οι ασθενείς ξυπνούν το πρωί με τσίμπλες και έχουν έντονη δακρύρροια. Χαρακτηριστικό της χρόνιας βλεφαρίτιδας είναι ότι εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις, δηλαδή κατά περιόδους αλλάζει η ένταση των συμπτωμάτων.
Η βλεφαρίτιδα τείνει να είναι χειρότερη σε κρύες καιρικές συνθήκες, σε κλιματιζόμενο περιβάλλον, σε παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή, σε στέρηση ύπνου, σε χρόνια χρήση φακών επαφής, και σε περιπτώσεις αφυδάτωσης. Επίσης τείνει να επιδεινώνεται με την ταυτόχρονη παρουσία ενεργού νόσου του δέρματος, π.χ. ροδόχρους ακμή, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.
Η θεραπεία της βλεφαρίτιδας έγκειται κυρίως στη σωστή υγιεινή των βλεφάρων. Η αυστηρή υγιεινή των βλεφάρων είναι απαραίτητη και θα πρέπει να πραγματοποιείται πρωί και βράδυ για τις πρώτες 2-3 εβδομάδες και, στη συνέχεια, τουλάχιστον μία φορά κάθε μέρα επ’ αόριστον για να κρατήσει τη φλεγμονή υπό έλεγχο. Επιπρόσθετα υπάρχουν αντιβιοτικά κολλύρια και αλοιφές που μπορούν να εφαρμοστούν για συγκεκριμένη χρονική περίοδο στα βλέφαρα καθώς και σκευάσματα τεχνητών δακρύων που βελτιώνουν την ποιότητα των παραγόμενων δακρύων και μειώνουν τα συμπτώματα.