Οφθαλμολογική μονάδα ημερήσιας νοσηλείας
Καλέστε μας στο: 24310 77999

Χειρουργική αποκατάσταση αποκόλλησης αμφιβληστροειδή.

Υπάρχουν 3 είδη αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Η πιο συχνή μορφή αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς είναι η ρηγματογενής (μετά από ρωγμή του αμφιβληστροειδούς). Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς γίνεται συνήθως αντιληπτή σαν μια μαύρη σκιά που προοδευτικά μεγαλώνει και η όραση μειώνεται. Εάν αυτή συμβεί, τότε απαιτείται επείγουσα χειρουργική επέμβαση για να αποφευχθεί η μόνιμη απώλεια όρασης.
Το χειρουργείο ιδανικά θα πρέπει να γίνει εντός 24 ωρών, αν και υπάρχουν τύποι αποκολλήσεων που επιτρέπουν τον προγραμματισμό του χειρουργείου σε μεταγενέστερο χρόνο.
Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αποκόλλησης το χειρουργείο που γίνεται ονομάζεται υαλοειδεκτομή. Ο χρόνος του χειρουργείου είναι συνήθως μικρότερος από μια ώρα, γίνεται υπό τοπική αναισθησία και η συνολική παραμονή στην κλινική είναι 4-5 ώρες.
Μετά το χειρουργείο το μάτι παραμένει κλεισμένο για 24 ώρες και μετά απαιτείται χρήση σταγόνων για 4 εβδομάδες.Ο ασθενής δεν θα βλέπει καλά από το χειρουργημένο μάτι για ένα διάστημα που ποικίλει από 1 έως 8 εβδομάδες. Ο λόγος είναι ότι στο τέλος του χειρουργείου τοποθετείται φυσαλίδα αερίου μέσα στο μάτι, η οποία είναι απαραίτητη για την επιτυχία του και η οποία θολώνει την όραση. Η φυσαλίδα αυτή απορροφάται από το αίμα και ο χρόνος απορρόφησης εξαρτάται από τον τύπο του αερίου.